Monday, October 24, 2011

Cukai Pintu; Rakyat tanggung keghairan kerajaan Umno/BN

Disebalik pengisytiharan manifesto PAS yang berhasrat  mengecualikan cukai pintu rumah kediaman, ramai rakyat khususnya penduduk Kuala Terengganu tidak tahu bahawa sebenarnya mereka menanggung akibat ‘ghairah’ kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

Pada 1 Januari tahun 2008, dengan ‘ghairahnya’ Kuala Terengganu (KT) telah diisytiharkan ‘secara paksa’ menjadi sebuah ‘bandaraya’ tanpa memenuhi syarat yang ditetapkan secara kendiri.

Antara ‘pemaksaan’ yang di lakukan oleh kerajaan Umno/BN sanakan adalah meluaskan sempadan bandar KT supaya ia mencapai sehingga 295,000 orang, hampir memenuhi syarat sebuah bandaraya yang mesti mempunyai penduduk seramai 300,000 orang.

Pemaksaan kedua adalah, kerajaan Terengganu dipaksa menanggung beban kurangan hasil KT sebanyak RM50 juta setiap tahun.

[Gambar - Keghairahan baru Mad Said, Kuala Terengganu City Centre, sebagaimana dilancarkannya pada 20 Oktober baru-baru ini yang dijangka menelan belanja ribuan juta ringgt lagi]

Ia dilakukan demikian supaya mencukupkan hasil kutipan tahunan yang berjumlah RM30 juta kepada RM80 juta setahun, yang menjadi pra-syarat sebagai sebuah bandaraya.

Suntikan wang dari ‘kantung’ kerajaan menggunakan wang rakyat itu kekal sehingga hari ini.

Oleh itu, tindakan PAS mahu mengembalikan amalan pengecualian cukai pintu rumah kediaman sebagaimana yang telah dilaksanakan pada tahun 1999 hingga 2004, adalah amat wajar, kerana sememangnya kerajaan telah pun menanggungnya.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dalam beberapa kenyataannya telah menyalahkan rakyat yang menyebabkan beban itu ditanggung oleh kerajaan.

Katanya kegagalan penduduk menunaikan tanggungjawab membayar cukai pintu menyebabkan kerajaan negeri terpaksa memperuntukkan RM50 juta setahun bagi menampung kos operasi dan pembangunan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

Selain itu, beliau bercita-cita untuk menaikkan kadar cukai pintu MBKT yang menurutnya tidak pernah dinaikkan sejak 29 tahun lalu.

Menurutnya, sudah dua kali kajian mengenainya dijalankan kerajaan negeri dan didapati bukan sahaja rakyat menolak bahkan rakyat ‘mengugut’ kerajaan

Rakyat Terengganu khususnya warga KT sudah celik dan tidaklah ‘sebodoh’ yang disangkakn Umno/BN.

Mereka tidak  menerima bulat-bulat cadangan kerajaan menaikkan cukai pintu kerana mereka sudah ‘membaca’ dan terus memerhati gelagat pemimpin Umno/BN.

Sejak Umno/BN merampas kerajaan daripada PAS pada tahun 2004, sehingga kini, lebih RM6 bilion (Enam Ribu juta Ringgit) telah dibelanjakan kerajaan dari hasil royalti.

Jadi, apa salahnya, dengan wang yang begitu banyak, rakyat mendapat sedikit ‘nikmat kebajikan’ tanpa mengira fahaman politik dan kecenderungan ‘kroni’.

Walaupun kerajaan menabur pelbagai janji dengan mencanangkan pelbagai projek pembangunan dan bantuan, namun hasilnya bukan dinikmati seluruh rakyat.

Sebagai contoh, agihan wang ehsan dana raya bernilai RM60 juta pada tahun ini, tahun 2011.

Mereka yang medapat wang tersebut hanyalah dikalangan suku sakat dan kroni Umno dan Jawatankuasa Kemajuan dan keselamatan Kampung (JKKK).

Rakyat yang benar-benar berhajat, susah dan miskin, tidak menikmatinya.

Umno/BN Terengganu perlu sedar, sekarang adalah zaman ICT, maklumat dihujung jari.

Ramai rakyat Terengganu yang tinggal diluar, walaupun jaraknya jauh, tetapi mereka terlalu ‘rapat’ dengan setiap perkembangan yang berlaku di Terengganu.

Sebagai contoh, diperturunkan apa yang dikutip melalui perbualan mereka dalam alam siber seperti dibawah;
“Aku dah banyak baca dan dengar info dari MB Terengganu, nak wak tu la, nok wat ni la. Katanya lagi, nak perbanyakkan lagi pembangunan di bandaraya KT, sesuai dgn taraf City. Kononnyer la... For example :

1. KT Sentral
2. KTCC
3. Jambatan Kuala Nerus, Jambatan Pulau Sekati
4. Nak Buat Bangunan 18 tgkat MBKT
5. Nak Buat Rumah Pangsa di Padang Hiliran
6. Nak buat Parking Bertingkat ( 5 Tingkat)berhampiran Wisma Darul Iman
7. Nak buat Dataran Darul Iman ( Tapak Stadium Sultan Ismail Nasirudin Shah)
8. Nak buat Shopping Mall ( Paya Bunga Square)
9. Nak besarkan Jalan KT-Tepuh
10. Nak besarkan Pekan Tepuh
11. Nak Buat Hospital Jantung Terengganu
12. Nak buat Rumah Pangsa di Seberang Takir
13. Nak Naikkan Taraf Pasar Payang supaya Moden
14. Nak Majukan Kg Ladang, Lorong Jamil
15. Nak banyakkan Hotel2 di bandar KT
16. Nak ujudkan Bandar Baru Bukit Besar
17.Nak adakan Kabel Car di Tasik Kenyir
18. Nak ujudkan Stesen Bas Berpusat
19. Nak buat Fly Over di Bulatan Batu 6
20 Nak buat Fly Over gak di Persimpangan Jln KB-KT
21. Nak Buat Rumah Mampu Milik (apartment) di Sepanjang Kg Tanjung Kapur
22. Nak Buat Menara Pelancongan 20 Tingkat di Sebelah Astaka
23. Nak buat tu, nak buat ni, janji-janji-janji

Tapi yang aku tengok, bila aku meninjau2 Bandar KT yang treamat kecil tu.... yang aku dapati dari senarai no 1 ke nom 22, satu pun tad ada. Kata orang Habuk pun terak.
Yang ada hanya no. 23 je...So zamang bila lagi KT nak maju niiii.......Sampai la pun tak start2 lagi

I have to agree with you, planning bagai nak rak, tapi outcome habuk pun xde. Well, this is what we got when we have stupid people and opportunists running the state. I mean, c'mon, the current MB mat Said is not even qualified to be a Secondary school headmaster, let alone a state minister. yes, I heard a lot about all these projects listed above, but i think some of them will materialise, cuma lambat. And when u have people like Wan Hisham and the cronies of the former MB (Cik derih Jusoh), then i think these projects akan ambik masa untuk dilaksanakan, simply coz they all tengah bahagikan or look for opportunities yg akan bagi benefit bagi mereka. biasa la kalo UMNO yg memerintah, DUIT kene masuk pocket diorang dulu, then baru bleh laksana project, dok gitu?


Okey, apa yang dikatakan anda memang tepat. Cuti Chinese New Year aku ada balik KT 4 hari. Aku pi tinjau kat Projek Paya Bunga Square, projek dah tak jalan. Dah stop hampir 2 Bulan. No progress at all, still basement completed. other than that, no activity, kemungkinan besar terbengkalai la tu, biasa la Terengganu. Planing bukan main nak rak.... bila dah start, projek mampuh... tu satu contoh.

Contoh lain mengikut sejarah : Kompleks Sukan Gong Badak. Planing tahun 1984, 1984 tau.... Projek Start pada tahun 2004. Bila start je piling.... dah terbengkalai dalam setahun. Lepas tu sambung lagi.... sampai 2008 baru nak siap, nak kejar SUKMA. Lepas 2 Runtuh la pulak.... Tu baru 2. Sejarah lain lagi.. LPT, planing 1999. Sampai sekarang pun LPT tak siap2. Progress pun dah tak bergerak Masih 50% dari bulan Okt 2009 sampai sekarang.. Feb 2010. mgkin 5 tahun akan dtg pun tak siap2. Tu yang ke tiga.... Dan yang seterusnya, sekarang duk asyik buat kenyataan yang sama..... dari tahun lepas, sampai tahun ni.... nak Buat KT Central dan macam2. Berbulan2 malah hinga makan tahun... duk cakap bende yang sama. Tapi tak start2 pun. Contoh lagi KTCC, dari tahun 2006, masa PAk LAh, sampai sekarang tak ada progress langsung. Contoh lagi, HOtel MAIDAM. Dari tahun 2008 planing... sampai sekarang tak nampak bayang. Contoh lagi..... Sekolah SUKAN... mana pergi dah masuk 2 tahun kan...... mana ? Kesimpulannya..... hanya omongan sahaja di Terengganu. Betul kata kau.... memang stupid MB.”


Oleh itu, tindakan rakyat tidak bersetuju dengan cukai pintu itu, sebenarnya adalah tindakan yang betul, kerana mereka menolak ‘ghairah Umno/BN’ yang memaksa KT menjadi bandaraya.

Justeru wajarlah rakyat menolak Umno/BN pada pilihanraya umum yang akan datang, dan memberi peluang kepada PAS untuk mengotakan janji manifestonya yang bertema Terengganu maju, Islam Berdaulat, Negeri Berkebajikan.

Sekiranya PAS tidak berupapaya dan gagal melaksanakannya, ubah dan pilih kerajaan yang lain.

Bukankah rakyat diberi pilihan?

3 comments:

AM said...

sgt teruja dgn kata2 mat said ketika ceramahnya...
ant projek yg selalu diwar2kan setiap kali ceramah di dun nya..:-

1-nak buat jambatan(flyover) dkt bukit kuang..flyover yg tercanggih kalah jambatan pulau pinang..rasenya da bnyk thn nk buat, baru buat..tp xtau la canggih setara mana..

2-tgk GIANT kijal yg sgt la xmendapat sambutan

3-Bandar baru kijal yg nak buat mcm Nilai (n9).. kite tgk la jadi camne nnt..dgr kate sewa kedai pon dah beribu satu lot

4-bakal dibuat ladang buah KEKUK di kT..xingt lokasi...

5-Nak buat taman tema air di zoo Kijal...ala2 SUnway Lagoon..ada laut buatan..

6-bakal dibuat pulau bebas cukai di Tasik kenyir

7-Bakal dibina hospital jantung & palstic surgery hospital di kawasan Bukit Kijal...katanya senang..pemandangan yg damai..lepas bedah jantong, da boleh rileks2....

bnyk lagi la...nis etiap kali ceramah die bg kat org kampong...xde hp nak rakam..kalau x, boleh buat bukti..cara dia cakap bersungguh2 mcm arini paln, esok da boleh dapat..bapak bnyk peruntukan..
dari die duk bising2 nk buat mcm2, baik gi beki bangunann tatiuc yg retak emnanti belah je..lagi bgs..utk pendidikan anak2 muda sekarang..

AfiqKLtown said...

cukai pintu ini kalu nak dibukakan isunya memang mengamuk rakyat selangor yg dah lama menanggung penderitaan setiap bulan, sebelum kerajaan pakatan memerintah, hanya rm2 sahaja denda yg dikenakan sekiranya lambat bayr, tapi bila kerajaan pakatan yg memerintah tiada surat, tiada sebab, tiba2 kena saman, RM20 pulak tu, ini ke yg dikatakan pakatan cemerlang memerintah? p perintah reban ayam bole la bro.. rakyat ada mata, tak perlu nak buat propaganda serang saraf utk memburukkan krajaan sedia ada, kerajaan BN adalah yg terbaik..!

bloghok said...

guane tu