Wednesday, April 20, 2011

Kesian MB Umno tak ada kuasa

Hari ini, MB Umno Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob. berkata kerajaan negeri Pahang tidak mempunyai kuasa untuk melulus dan menutup pembinaan kilang pemprosesan logam nadir bumi (rare earth) milik Syarikat Lynas Corporation Ltd dari Australia.

Beliau berkata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang menterinya kini adalah tokeh 'gelombang merah Kelantan' melulus projek tersebut.

Menurut Adnan, kementerian Mustapha Mohamed meluluskannya selepas kajian mendalam oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom mengenai tahap keselamatan penduduk terhadap kesan radioaktif atau radiasi dari kilang tersebut.


“Saya rasa hairan kenapa ada pihak yang membuat bantahan dan mencerca kerajaan negeri,” kata beliau dipetik Bernama Online

“Bukan kerajaan negeri Pahang yang luluskan projek ini. Yang sibuk suruh kita tutup, kenapa,” katanya ketika menggulung usul menjunjung kasih titah ucapan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, pada persidangan Dewan Undangan Negeri.

Ish....ish....ish....kesiannya Adnan Yaakob!

Kilang Lynas bernilai RM700 juta yang sedang dibina di kawasan perindustrian Gebeng di sini menimbulkan kontroversi kerana didakwa bakal menghasilkan radiasi yang memudaratkan orang ramai.

Mengikut pakar kesihatan kesihatan awam Dr T Jayabalan.Lynas adalah 10 kali lebih kontroversial daripada kilang nadir bumi Asia di Bukit Merah yang ditutup 20 tahun lalu.

Menurut catatan wikipedia, kesan dari kilang di Bukit Merah sebagaimana didakwa penduduk telah menyebabkan lapan orang menjadi mangsa leukemia dalam masa 5 tahun,

Sebelum itu tidak seorang penduduk penduduk terbabit yang mengalami leukemia dan akhirnya tujuh orang daripadanya telah meninggal dunia.

Selain itu berlaku kejadian kelahiran bayi yang cacat, kelahiran pra-matang dan sebagainya,

Di Terengganu, lain pula ceritanya, tapi sama nadanya.

Semalam, dilaporkan MB Umno Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri Terengganu tidak ada upaya untuk memperbaiki jalan jalanraya Jerangau - Jabor.

Beliau berkata kata jalan alternatif rakyat Terengganu yang dipenuhi beribu-ribu lubang tersebut adalah dibawah tanggungjawab kerajaan pusat dibawah Kementerian Kerja Raya.

Jalan Jerangau - Jabor yang 'mengalami kecederaan teruk' itu telah menyebabkan banyak 'petaka dan kecederaan' kepada penggunanya kerana kerap berlaku kemalangan.

ish....ish....ish... kesian Mad Said, sampai tak ada kuasa nak baiki jalan!

Sedang tidak berapa lama sebelum ini, pada 25Mac lalu, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaa’bar Mohd Adib berkata, kerajaan menyediakan peruntukan besar untuk projek jalan negeri(luar bandar) dan persekutuan serta pembinaan jambatan mengikut keutamaan di daerah.

Katanya, antara keutamaan projek termasuklah persimpangan bertingkat di Bandaraya Kuala Terengganu membabitkan Jalan Batu Buruk ke Jalan Kamarudin dan ke persimpangan Cabang Tiga/Kuala Berang,Kuala Terengganu yang menelan kos RM465 juta.

“Jalan Kemajuan ke Jambatan Sultan Mahmud (RM170 juta) dan dari Jambatan Sultan Mahmud ke jalan Sultan Mohamad (RM165 juta),” katanya.

Selain itu katanya, kerajaan merancang membina jalan utama dari Universiti Darul Iman (UDM) dan Taman Ilmu ke Kampung Raja di Besut dan Jalan Kuala Terengganu By-Pass fasa 3 dan Feeder Road (RM120 juta).

“Kerajaan juga memperuntukan RM400 juta bagi projek pembinaan jambatan kedua yang merentasi Sungai Terengganu bagi mengelak kesesakan di jambatan Sultan Mahmud terutama ketika waktu puncak,” katanya.

Katanya, semua cadangan projek akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut keperluan berbentuk baru dan sambungan kemudahan sedia ada .

ish....ish....ish... kesian rakyat...... kenapa tak ambil sikit buat baiki jalan Jerangau - Jabor tu!

No comments: